Därför ska du åka till Gili Air (och en ynka anledning till varför du borde styra kosan elsewhere)

Kära dagbok,

Idag såg jag en snygg kille. Han var lång som satan och hade brutala biceps. Han kom i dubbla exemplar. Sa därför till Tessan att det passande nog fanns en till oss var.

NÄ.

Eller jo, det var visserligen sant att det fanns två riktiga gudar på båten hit men att skriva “Kära dagbok” får mig att känna mig 12.

Så då var man på Gili Air igen. Lite över två år sedan sist. Känner jag igen mig? Tack gode gud ja. Blir alltid lite nervös att att sånna här små paradisiska öar ska ha förstörts av turismen men här visar det sig snarare ha gått åt andra hållet. Beach lounge-stället vi hängde på senast och som var en (liten) anledning till att jag faktiskt kom tillbaka hit har jämnats med marken. Kvar är ett gäng tält som tak. Varför, undrade vi förvånat?

“We have new law, no house on beach.”

Jaha, så var det med den saken. Synd ur ett ego-perspektiv men förmodligen alldeles toppenbra för öns fortsatta charmighet.

Så här är fem snabba fördelar med ön…

 • Här finns inga motorer, meaning no cars or scooters. Här finns bara häst, vagn och jordtrampade vägar i size av en svensk cykelbana.
 • Här finns inga köer eller rödljus. Bara halvmeter breda stigar där man plingar lite i cykelns ringklocka när man rundar ett hörn.
 • Här finns heller ingen gatubelysning och det mina vänner är faktiskt riktigt mysigt. I alla fall så länge du har en ficklampa till hands.
 • Här finns stränder med sand len som sammet och turkost hav som får Instagram-nerven att pocka på outtröttlig uppmärksamhet.
 • Här finns solnedgångar, snorkelturer, djupdyk, fantastisk mat och en vänlighet som får en att känna sig som en raspig bandspelare som fastnat på thank you, thank you, thank you i ens taffliga försök att återgälda öbornas omtänksamma små gester och leenden.

… och här kommer det enda motargumentet

Det är lite meckigt att ta sig hit.

Gili Air (och systeröarna Gili Trawangan och Gili Meno) är cirka två och en halv timmes båttur från Bali. Ofta har denna båtresa föregåtts av en timme eller två i minivan. Logistiken är från början till slut förunderligt strukturerad, om än okommunikativ så det förslår. Man får en biljett utan detaljer, upphämtningstider med diffusa marginaler: we pick you up at 9. No, we pick you up at 8. But no we pick you up between 7.30 and 8. De kommer 8.15. Man vallas runt som en fårskock, köar lydigt och förvirrat vid incheckningsdiskar som består av ett skrivbord i ett hörn av en resturang, man får en lapp att sätta på väskan, man får en lapp att sätta på sig själv. Sedan väntar man, osäker på vad.

Plötsligt kommer en jeppe med för få tänder och skriker “Twenty people!” och vevar med armen åt en båt bakom ett buskage. Man har olika lappar på tröjan, ändå ska alla i samma båt. Några undrar varför. “Same, same” svarar mannen med för få tänder och vevar vidare med sin väderkvarnsarm. Man tar sitt pick och pang och knatar iväg. Upp i en liten båt. Ut till en pråm. Av på pråmen. Stor båt kommer. Hoppar på, hoppas att bagaget kommer med eftersom man faktiskt satt en lapp på det. Slussas ner, fast alla vill upp på däck. “Later”, säger personalen.

När den totalt ologiska säkerhetsinformationen dånat ut i högtalarna, komiskt nog ackompanjerad av introt till en 10 år gammal, och dubbad, Avengers-film som tydligen ska rulla under resans gång, då börjar rusningen. Later-damen har plötsligt sagt NOW och minst halva båten lubbar upp på däck för att få en av de åtråvärda platserna i solen.

Nice. Äntligen på väg. Men så kommer nästa hamn. Då måste alla passagerare plötsligt ner igen. Why? Inräkning av flocken? Later, säger damen igen. Och sedan NOW. Och någon timme senare är du fantastiskt nog framme!

Final judgement – åk

Skulle jag avstå från att åka hit på grund av dessa stundtals frustrerande men mestadels underhållande förflyttningssätt? Nädu. Se bara till att ha lite proviant, en toarulle och ett huvud på skaft så löser sig resten. Fram kommer man alltid. Och Gili Air och dess grannöar är väl värda resan.

2 reaktion på “Därför ska du åka till Gili Air (och en ynka anledning till varför du borde styra kosan elsewhere)”

 1. Hej Johanna!
  Så fantastiskt kul att läsa om dina äventyr 🙂 Det låter helt fantastiskt!
  Och du är helt amazing på att skriva (utöver alla andra bra egenskaper) 🙂
  Ta hand om dig

  1. Gulle dig, tack <3 Det är bra roligt att vi är iväg på varsitt äventyr i varsin ände av världen. Man kan nog inte få mer tidsskillnad än vad vi har haha! Ta hand om dig också så hörs vi snart igen. PUSS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *