Båtresan från Lombok till Flores – ett äventyr vi sent ska glömma

Det har tagit sin lilla tid att klämma ur sig detta inlägg. Jag tror både jag och Tove behövde marinera upplevelserna så att de får den beskrivning de förtjänar, en beskrivning som till viss del skiljer sig från den spontana reaktionen där och då.

Vi tar det från början. Jag har hört mycket bra saker om den här typen av resor. Oavsett om de varat ett dygn eller flera så säger alla som tuffat i den indonesiska skärgården att det är fantastiskt vackert och bland det bästa de har gjort. Det var med dessa argument jag övertalade Tove att haka på när hon var här på semester. Det är mycket att begära. Fyra dygn på båt plus en extra flygresa tillbaka till Bali när båtåkandet var över. Tur hon älskar hav och båtar lika mycket som jag. Självklart var hon på! (Löv u for that.)

Eftersom trippen tog sin början på Lombok så la vi några dagar på denna ö innan avresan. Nu ska inte detta inlägg handla om Lombok men min slutsats av fyra dagar där är att Lombok inte kommer till dig. Du måste komma till Lombok. Det är en ö som i själen skiljer sig från Bali, det mest uppenbara är att istället för majoritet hinduer som på Bali är majoriteten här muslimer. De är inte heller lika vana vid turister – än. För även om den här ön börjat bli ett vanligt resmål så ligger de ljusår från det turisttäta Bali vad gäller service, logistik och standard. Det är helt enkelt ett jävla skrikande på en om precis allt. Även inne på restaurangerna. Varenda måltid spenderades med att säga No, thank you till allt från tavlor och neonfiskar i plast till transportförslag och saronger. SÅ. IN. I. HELVETE. IRRITERANDE. Men okej, nog om Lombok. Det får bli ett eget inlägg haha!

Onsdag – dag 1

Vi blev i alla fall upphämtade i en överfull minibuss på onsdag morgon. Jag och Tove fick sitta i framsätet där det endast finns 1,5 säte. Resultat synes nedan. Så satt vi i 3h. Egonomin havererade direkt. (Men värre skulle det bli.)

Efter att ha stannat till i en by för att få oidentifierbar frulle så åkte vi från västra till östra Lombok där de fyra båtarna som skulle ta oss 140 pers på vårt livs äventyr väntade. Det började bra, vi tyckte vi fick den finaste båten (viktigt haha) och vid första anblick såg också vår kabin ganska söt och bekväm ut. För ja, vi did it the adult way och la till lite pengar för att få vårt egna space. Det fanns tre kabiner på båten, resterande 25 pers låg på däck. Man får ju ge dem credd för val av sängkläder!

Äntligen påväg! Vi fick testa på första måltiden, veggo-grytor med ris. Maten intogs alltid ståendes eftersom det bara fanns plats för typ 10 pers att sitta samtidigt. Eftersom det var samma käk varje måltid i fyra dagar, och den var allt annat än en kulinarisk upplevelse, behöver vi inte återkomma till detta igen…

Första stoppet var Kenawa Island. Här fick man knata upp till toppen av en ensam kulle och beundra solnedgången om man ville. Vi sket i det eftersom det var molnigt och fick därför båten för oss själva. Där kunde vi ändå njuta av vacker vy, solnedgång och kunde filma en snutt av hur vi bodde utan att det var en massa folk ivägen. Check it out below:

https://drive.google.com/file/d/1qt2pXBNVC9MzTATaBkBffzFJFmVzjijp/view?usp=sharing

Efter att ha suttit hela kvällen ute på däck med våra nyfunna bekantskaper från världens alla hörn, beundrat en heeeelt episk vintergata som inte liknar något jag tidigare sett och sedan lyckats gå på toaletten (det är värt att nämnas) så skulle vi alltså sova. Då inser vi något de kaaaan ha glömt att nämna i bokningsläget. Vi låg på lösa plankor. Plank som under resans gång knakade som ett spökhus i orkanvindar och kanade runt eftrersom vi förflyttade oss även nattetid. Spik är tydligen överskattat. Att sova likaså. Vi fick väl ihop 3h var den natten. Och ryggont på köpet.

Torsdag – dag 2

07.00 serveras frukosten. Varje dag. Mr Wadi som är guiden på båten skriker “Breakfast, breakfast!”. Vi klättrar ner till undervåningen och klämmer en sandwich med ägg. As if we had a choice.

Innan klockan slagit 8 har vi redan åkt med lillebåten in till Moyo Island, knatat till ett vattenfall och tagit ett uppfriskande dopp. Eftersom det inte finns speciellt mycket sötvatten på båten så är det här det första, och sista, “duschandet” vi gör. Vattenfallet var väl… ja.. snäppet överskattat. Högra bilden visar deras bild. Vänstra min.

Vi snorklade, snicksnackade med lite folk och simmade sedan tillbaka till båten för vad vi tänkte skulle bli en lång men fin dag på havet.

Kommande 24h är ett töcken. Jag vet ju av erfarenhet att jag har lätt för att bli sjösjuk på större båtar som denna. Därför hetsade jag i mig mat vid varje tillfälle som gavs, att vara hungrig och sedan gunga runt är ingen bra kombo. Men här krävdes det mer än käk. Efter vi lämnade Moyo Island vid 10-tiden började en kamp mot mer än sjösjuka. Det kändes som en mental jävla Kebnekajse-klättring med händerna bakbundna. Den började gunga lite. Sedan blev det en full-on berg och dalbana som aldrig tog slut. Det kom vågor från två håll. Ingen kunde längre stå upp, vi kröp fram på däck. Flera spydde. Alla var tysta. Jag och Tove kom snabbt fram till att genom att ligga på mage så gav vi maten minst möjlighet att åka runt på insidan. Sagt och gjort. Vi låg ner på däck hela dagen, ända tills solen gick ner. Vid det laget hade majoriteten av de andra redan bäddat ner sig på sina madrasser på däck men eftersom vi hade vår instängda kabin vågade vi inte lägga oss där förrän det var absolut nödvändigt. För vi skulle segla hela natten. Och de förbannade vågorna bara fortsatte.

Här låg vi. Timme ut, timme in.

MEN. Här kommer en av resans höjdpunkter – delfiner! Precis när solen dök ner bakom horisonten såg vi ett helg gäng med glada delfiner som lekte bredvid båten. De där fem minuterna gjorde att vi, och de få andra som var kvar ute, glömde stormbyarna och hasade/rullade runt i fören för att fånga dem på bild. Det gick sådär men upplevelsen var oförglömlig.

Så kom då mörkret och vi var tvungna att stänga in oss i det som vi nu refererade till som sillburken. Det går inte att beskriva i ord hur det är att stundtals ligga på varandra för att vågorna var så höga. Vi såg ju dessutom inte ut så med referenspunkt noll spenderade vi en natt med att parera vågorna bäst vi kunde. Ibland gick det bättre, ibland sämre. Mängden blåmärken min kropp ådrog sig denna natt slår alla rekord. Plankjävlarna hjälpte inte till. Vi sov noll, nada.

Fredag – dag 3

När solen äntligen gick upp stapplade vi ut på däck och la oss på mage. Igen.

Svullna ögon, can u tell I’m tired?

Enligt schemat skulle vi gjort ett morgonstopp på Laban Island för att “look at the marvellous views” men det ströks utan förklaring. Vi anar att det berodde på att Mr Wade hade 30 fullkomligt trasiga gäster framför sig när han något försiktigare denna gång ropade “Breakfast, breakfast!” vid 07. Han ursäkta sig å havets vägnar: “I’m sorry, usually not this windy. Waves come from two directions all night, so sorry for u not sleep”.

Vi tuffade några timmar senare in i något lugnare vatten där vi från båten skulle hoppa i ock kolla Mantor. Kruxet var bara att det var strömt så in i helvete och efter den där natten var varken jag eller Tove i fas för att simma för våra liv för att EVENTUELLT se en Manta på 20m djup. Vi hängde kvar på däck, såg en Manta ändå och fick vårt beslut bekräftat som det rätta när våra stackars medtrafikanter klättrade tillbaka på båten med svordomar som mest återkommande ord. Havet är dock en otroligt vacker plats, kolla bara på detta!

Efter lunch hade vi alla återfått färgen i ansiktet lagom tills vi kom fram till Komodo Island. Äntligen fast mark under fötterna. Eller? Jag insåg att jag plötsligt hade bättre sjöben än landben och promenaden i nationalparken blev därför svajjig. Jag hade noll balans längre och längtade plötsligt till den gungande båten. Men först såg vi några ordentliga varaner.

Väl tillbaka i hamnen insåg vi att tidvattnet hade börjat dra sig utåt. Det innebar att vi plötsligt hade 1,5m ner till fören på vår båt. Som tur var fanns ett staket på grannbåten som var snäppet högre upp. Det hoppade vi ner till och klättrade sedan över ett annat staket för att kunna hoppa ner på vår för. Jag säger så här, min höjdrädsla och kända smidighet som ett kassaskåp fick sig en match. Men det var inte bara jag som drog efter andan och gav ifrån sig ett nervöst tjut, även grabbarna som vanligtvis såg ut att kunna svinga sig i lianer tvekade.

Några timmar båtåkande senare la vi till i en vacker vik precis vid Padar Island. Äntligen en natt utan förflyttning. Äntligen möjlighet att socialisera lite, för den delen blev väldigt lidande under föregående dygn. Vi spelade Bluff med blyga killgänget från Sverige, snackade skit om den fruktansvärt osociala gruppen holländare som alltid ockuperade taket och vägrade svara på tilltal, vi djupdök i förlossningar (Toves yrke lockar tydligen till detta haha) och jämförde svordomar och språk med goingar från England, USA, Spanien, Österrike och Slovenien. Det var en väldigt väldigt mysig eftermiddag och kväll. När vi la oss på plankorna den kvällen så somnade vi tvärt. Äntligen 5-6h sömn.

Fredag – dag 4

Så var det plötsligt sista dagen. Klockan 05 ringde mobilerna, nu skulle det hajkas upp på Padar Island och se soluppgången. Den här hajken hade jag blivit varnad för innan om man har dåliga knän ska man undvika den. Jag tog det säkra före det osäkra och stannade på båten. Så även Tove och ett gäng andra. Vi satt på däck och såg solen gå upp, det var magiskt.

När de andra kom tillbaka jämförde vi bilder och som en av tjejerna sa med ett leende; dina bilder är ju fan bättre så varför i hela friden klättrade jag upp på det där berget utan frukost i magen 😉 Samsung baby, Samsung, svarade jag.

De sista två stoppen var Pink Beach och ännu en nationalpark för varaner. Det sista sket vi också i, tyckte vi ahde fått nog av varaner, men stranden simmade vi glatt in till. Här färgar koraller sanden rosa vilket har gett den sitt namn. MEN. Inte ser den speciellt rosa ut va? Den var jättevacker och man kunde ana det rosa i sanden men ja, den var kanske inte så rosa. Tydligen gör den sig bättre vid solnedgång eller soluppgång. Fina timmar där oavsett.

Vi tog tillfället i akt och simmade till och från beachen. Det var strömt. Och jobbigt.

Så kom vi då äntligen fram till Flores och staden Labuan Bajo. Nu skulle vi bara packa ihop grejerna, lägga till och kliva av. Låter ju enkelt. NOT. Tålamodsprövning BIGTIME.

Det låg nämligen ett stort fraktfartyg i vägen. I Sverige hade man väl väntat tills någon båt flyttade på sig men i Indonesien lägger man sig längst med denna enorma skapelse till båt och förväntar att gästerna glatt klättrar i land VIA tankfartyget. MED 30kg packning på sig.

Den här kreationen var en del av tankfartyget. Du kan ju hajja sizen på fartyget som helhet då.

Alltså jag pallar inte ens försöka beskriva varenda detalj här. Det är helt unreal hur man kan tycka att det här är en bra lösning. Skitigt. Högt. Halt. Livsfarligt.

Först klättrade vi upp på vår reling, tog ett kliv över till tankerns staket och klättrade över det. Med all packning. Gick över båten medan containers lastades på. OK, we made it. Sedan kom den riktiga chocken. Det fanns ju inte direkt en landgång ner från tankern till betongen 4m ner. Det fanns dock ytterligare ett rostigt staket och en repstege täckt av olja som hängde längst med skrovet. Sista steget på stegen var så högt upp att jag med nöd och näppe fick ner en plast-Birkenbeklädd tå på den utåtlutande “gummifändern” som var monterad på sidan av betongen. Sedan tog någon tag i ens arm och drog en åt motsatt håll så man till slut kunde få tyngden åt rätt håll och baklänges ta ett steg in på betongen. Vi hade olja på hela händerna och kläderna eftersom vi behövde klämma oss förbi saker och Tove hade som pricken över i:et fått en lagom stor klick fett i håret och örat då det droppat ner från taket.

Eftersom det var omöjligt att klättra med packningen fick vi vackert ge ifrån oss allt när vi stod och väntade på att få klättra ner.

Döm av min förvåning när jag inser att min lilla ryggsäck, där pass, pengar, mobil, dator etc, låg var puts väck när jag väl kom ner. Alla andras var där men inte min. Jag frågade mannen som tog emot väskorna var den var. Han pekade på en annan. Jag sa nej. Han pekade på samma igen. Jag sa FUCK NO. Paniken liksom. Efter dessa dagar, som kulminerade i skitighet och höjdrädsleskakiga benen, så orkade jag inte längre hålla ihop det. Jag skrek, rakt i ansiktet på mannen: WHERE THE FUCK DID YOU PUT MY BAG?! I GAVE IT TO YOU AND NOW ITS NOT HERE SO WHERE THE HELL IS IT?!

Han pekade på den andra förbannade väskan IGEN. Jag skrek NOOOOOOOOOOOO. Efter några minuters panikletande, där tårarna var så nära att jag knappt kunde formulera mig så kommer en av de tjejer vi lärt känna fram, Annabelle. Hon visste hur min väska såg ut och säger att hon såg en av grabbarna ta den och stoppa in den i en minivan som stod en bit bort. Jag blir ursinnig och stövlar fram till gänget grabbar som står där och skiter fullkomligt i vem som gjort vad. Jag bara skriker DO YOU HAVE MY BAG IN THERE, WHY THE FUCK WOULD YOU PUT IT IN THERE?! GIVE ME MY BAG! Amen ni hör ju. Där står jag, 187 lång och bred som två indonesier, med 20 kg packning på ryggen och vevar med mina långa armar. De måste trott jag var galen. Mannen som tog min väska låtsades verka förvånad när han rev fram min ryggsäck från bilens inre. HELVETE vad arg jag var. Och chockad. Om inte min räddande ängel Annabelle (som tillsammans med sin kille Pablo var fantastiska människor och som vi fick inbjudan att besöka om vi kommer till Seville) inte hade sett när den togs hade allt varit borta for good. Kaoset det hade inneburit orkar jag inte ens tänka på. Äntligen hade jag lite stolpe in. Tack Annabelle.

Med hjärtat i halsgropen tog vi en taxi tillsammans med ovan nämnda par till vårt BnB eftersom det visade sig att vi bokat samma. På kvällen gick vi ut och käkade trerätters och sedan spenderade vi kvällen på rummet där vi turades om att gå på toaletten. Efter fyra dagar av ris-diet och något svajjiga toabesök så var systemet i uppror. För mycket info? Well, u know me. Sharing is caring, eller nått.

Så skulle jag göra det igen?

Nej. Det var en upplevelse jag sent ska glömma, som jag inte önskar vara ogjord, men som jag aldrig behöver göra igen. Det vackra förtogs av de praktiska utmaningarna och jag tror att om man vill uppleva Indonesisk skärgård så gör man bättre i att flyga timmen från Bali till Labujan Bajo och göra dagstripper ut till öarna. Det är ändå där i närheten som det mesta ligger. Det är kanske det verkligt vuxna sättet att uppleva saker på. Och vuxna är vi. Något chockat konstaterade vi att vi var äldst på båten. Men vår ansiktsålder pendlade mellan 24-25 enligt de andra så vi lever på det ett tag.

Nu ska jag jobba vidare, kanske med ett glas Aussie-vin i handen. Måste passa på liksom. Om du orkade läsa ända ner hit så är jag mycket tacksam. Du får en virtuell puss som tack <3

Världens bästa Tovski <3

1 736 reaktion på “Båtresan från Lombok till Flores – ett äventyr vi sent ska glömma”

 1. Klart jag orkar lösa! Fantastiskt skrivet som vanligt!!
  Jösses vilken båtresa……
  Ha det fint i Sydney!
  Kram M-A

 2. Oj vilket äventyr! Ni är fantastiska som gav er iväg ändå. Hoppas du har de bra i Sydney nu, tänker på dig vännen! Puss P2

 3. Herregud vilken upplevelse! Ja denna delen av resan är jag inte alls avundsjuk på, men minnen får man ju alltid med sig och tur att du hade världens bästa sällskap! Som ni kommer skratta åt detta framöver! 🙂

  1. Haha nej jag kan tänka mig att du i efterhand slutat vara avis 😉 Det är iaf ett minne för livet, så många skratt under resans gång trots alla praktiska utmaningar 😀

 4. We’re a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site provided us with helpful information to work on.
  You have performed a formidable process and our entire neighborhood will likely be grateful to you.

 5. I simoly wanted to appreciate youu yet again. I’m
  not certain the things that I might hzve worked on in the absence of the aspects contributed by you regarding my industry.

  It actually was a very frightful circumstance in my position, however , encountering the very expert avenue yoou handled it took me to cry for happiness.
  I’m happier for the assistance and thus have high hopes you comprehend what a powerful job you’re oing instructing
  others using your blog. I am certain you have nevdr come across
  all of us.

 6. I like the helpful info you provide in your articles.

  I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
  I am quite sure I will learn many new stuff right here!
  Good luck for the next!

 7. Heya terrific website! Does running a blog like this take a massive
  amount work? I have absolutely no knowledge of computer programming however I was hoping to start my own blog soon.
  Anyways, if you have any ideas or techniques for new blog owners please share.
  I understand this is off subject however I just had to ask.
  Thanks a lot!

 8. Have you ever considered about adding a little
  bit more than just your articles? I mean, what you
  saay iss important and everything. Nevertheless think about if you added some great graphics or videos to give your posts more,
  “pop”! Your content is excellent but with images and videos,
  this blog could certainly bee one of the bbest in its niche.
  Awesome blog!
  web page

 9. We stumbled over here different website and thought I may as well check things out.
  I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to looking at your web page repeatedly.

 10. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your webpage?
  My blog site is in the exact same niche as yours and my users would truly benefit from
  some of the information you provide here. Please let me know if this alright with you.
  Regards!

 11. Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to mention that I have truly enjoyed browsing your blog posts.
  In any case I’ll be subscribing for your feed and I am hoping you write once more soon!

 12. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no backup.

  Do you have any methods to prevent hackers?

 13. Heya! I know this is sort of off-topic however I had to ask.

  Does building a well-established website like yours take a massive amount work?
  I’m completely new to blogging but I do write in my journal on a daily
  basis. I’d like to start a blog so I will be able to share my personal
  experience and views online. Please let me know if you have any
  kind of ideas or tips for brand new aspiring bloggers.
  Appreciate it!

 14. It’s going to be finish of mine day, however before
  finish I am reading this fantastic piece of writing
  to increase my experience.

 15. If you are familiar with previous money, specifically gold
  and silver, after that you have actually most likely heard
  of bitcoins, which is the newest, most cutting edge form of virtual cash in the world today.
  Merely placed, it is electronic cash that is created with the job of cryptography and computer system modern technology and you
  can purchase it from any type of web based business or also
  from a site online. With all the talk of the existing financial
  dilemma and the troubles that the economy is facing, lots of people are looking for a risk-free financial investment as well as bitcoins is one of
  the most safe means to do so.

  The very first bitcoins were extracted in 2021, and given that their release, the demand for this new kind of currency
  has actually enhanced greatly. There are 2 various techniques of spending your bitcoins:
  you can either obtain it by receiving a purchase or by offering your previous deal.

  The primary difference between the brand-new online currency and the conventional money
  we are accustomed to is that bitcoins is not controlled by any
  type of federal government or central financial system.
  Purchases are made with making use of complicated file encryption algorithms which are taken care of by the network of computer systems
  kept by individuals around the globe. Deals are safeguarded by a
  complicated network of web servers as well as this helps
  to secure the personal privacy of users of bitcoins. Unlike
  the unpredictable national financial institutions, which need to publish
  billions of dollars each day in order to keep their economic climates to
  life, bitcoins are always being created in the kind of brand-new transactions.

  Bitcoin

 16. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout
  on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great
  blog like this one nowadays.

 17. This clinic is very clean and organized. All staff is educated
  and knowledgeable. I never have to wait more than a couple of minutes.
  The recovery support specialist is more than happy to help with finding resources.

  I appreciate that she truly understands what patients
  are going through!

 18. klik66 yaitu salah satu laman permainan pkv games yang
  telah sungguh-sungguh terpercaya ⅾan telah menerima saran dari dewalink.

  dewalink juga salah satu wweb anjuran permainan pkv games yang sanggat terpercaya ɗan web ini juga menawarkan anjuran dari laman pkv ԁɑn situs agen taruhan bola seperti klik365 yang mempunyai
  bonuus yang sangat besar semuanya sudah memiliki bonus
  Ԁan pun jackpot hihgga ratusan juta rupiah.

 19. Definitely consider that that you stated. Your favourite justification seemed
  to be on the internet the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked whilst people think about issues that
  they just don’t realize about. You controlled to hit the nail upon the top as well as defined
  out the whole thing with no need side effect , other people could take a
  signal. Will probably be again to get more. Thank you https://forum.geonames.org/gforum/user/profile/612168.page

 20. Howdy! This is kind of off topic but I need some guidajce from an established
  blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m noot
  very techincal but I can figure tnings out pretty
  fast. I’m thinking about making my own butt I’m not sure where to
  start. Do you have any points or suggestions? Many thanks

 21. Hello there! This is my first visit to your blog! We are a team
  of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.

  Your blog provided us valuable information to work on. You
  have done a extraordinary job!

 22. I love your blog.. very nice colors & theme.
  Did you create this website yourself or did you hire someone
  to do it for you? Plz reply as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from.
  cheers

 23. I truly love your website.. Very nice colors & theme.
  Did you mak this amazing site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my very own website and would love to know where you goot
  this from or just what the theme is named.
  Cheers!
  homepage

 24. I do not even know how I ended uup here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but deinitely you’re going to a
  famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 25. Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different browsers and both show the
  same outcome.

 26. I will immediately take hold of your rss as I can’t to find your e-mail subscription link or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly let me recognize in order that I may
  subscribe. Thanks.

 27. Chat areas are a digital conference ground for naked
  females and men. In these areas, nude ladies speak to
  nude individuals, share pictures, carry out sexual games,
  exchange sex playthings, and also engage in various adult tasks.

  With web usage is growing by leaps and bounds
  , it is no marvel that naked woman dating is prospering.

  On such dating websites, young men and also nude ladies
  can create relationships and also sexual
  connections.

  Teens love to chat with nude ladies because
  they are talkative and also very interested .
  Talking with a naked girl online offers one a feeling of being wanted
  and also desired by such a lady.
  A naked girl

 28. hello there and thank you for your info – I have
  definitely picked up anything new from right here.
  I did however expertise several technical points using
  this site, as I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to
  load properly. I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective fascinating content.
  Ensure that you update this again very soon.

 29. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets
  I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this
  for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly
  enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 30. hello!,I really like your writing so so much! percentage we communicate extra approximately your post
  on AOL? I need a specialist on this area to unravel my problem.
  May be that is you! Looking forward to peer you.

 31. I’m not sure where you’re getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.

  Thanks for magnificent information I was looking for this info for my mission.

 32. I have been surfing on-line more than 3 hours as
  of late, yet I never discovered any fascinating article like yours.
  It is beautiful worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made
  just right content material as you did, the net
  will be a lot more helpful than ever before.

  Also visit my page – HCG Injections Shop

 33. With havun so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My website has a
  lot oof completely unique content I’ve eituer authored myself or outsourced bbut
  it appears a lot of itt is popping iit up all over the web witout myy permission. Do you know any
  ways to help protect against content ffrom being stolen? I’d trulyy appreciate it.

 34. Very good blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?

  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress
  or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused ..
  Any suggestions? Thanks!

 35. Having read this I thought it was really informative.
  I appreciate you spending some time and energy to put
  this informative article together. I once again find
  myself personally spending a lot of time both reading and commenting.
  But so what, it was still worth it!

 36. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my
  wordpress content into it? Any help would be greatly
  appreciated!

 37. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for about a year and am anxious about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net. Is there
  a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

 38. Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
  If you know of any please share. Cheers!

 39. Thanks on your marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you
  could be a great author. I will ensure that I bookmark your blog and will eventually come
  back very soon. I want to encourage that you continue your great posts,
  have a nice evening!

 40. It’s a pity you don’t have а donate button! I’d ᴡithout a
  doubt donate t᧐ thiѕ superb blog (dobaua.blogspot.com)!
  I suppose forr now i’ll settle fߋr bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.

  I look forward t᧐ fressh updates aand ѡill share thіs website wіth my Facebook grouρ.
  Talk soon!

 41. Simply desire to ssay your article iis as amazing.

  Thee clarity in your post is simply great and i can assume you’re
  an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed too keep up to date with forthcoming post.

  Thanks a million and please conginue the rewarding work.

 42. The Blizzard Live Conversation is a web site which provides individuals a chance to view the cam reveals, that are online on the web, from a website which is called naked cam chat.
  These live cameras are being made use of by
  people from all over the world to show the people
  that are talking with them.

  There is a fantastic option of nude web cams
  ladies, which will certainly enable you to watch them and after that see exactly how well you
  would certainly such as to dance. You can see the actions which the nude web cam women would make, so
  you can also see if you might dance the exact same relocations.
  The very best feature of these sites is that you do not need to stress over the
  reality that your activities are being tape-recorded on cam, on a computer which could be
  extremely wrong for all of us.

  Some individuals however feel a little bit unpleasant regarding showing their bodies in front
  of other individuals especially when it is on real-time.

  In the instance of the Blizzard Live Chat there is a great
  deal of space for you to be able to use your voice as you wish
  as well as your computer as you wish, so you do not have to stress if you do not
  want to dance.

  Naked cam

 43. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting
  article like yours. It’s pretty worth enough for me.

  In my opinion, if all website owners and bloggers made
  good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 44. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something.

  I think that you could do with some pics to drive the message
  home a little bit, but other than that, this is great blog.
  A fantastic read. I will definitely be back.

 45. Thankos , I’ve recently beden searching for info about this toic for a long time and yours is the
  best I have discovered till now.But, what in regards to tthe bottom line?
  Are you positive in regards tto thhe supply?

  webpage

 46. Hi there! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?

  My website discusses a lot of the same topics as yours and I
  feel we could greatly benefit from each other.

  If you are interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Fantastic
  blog by the way!

 47. Wow, awesome blog layout! How lengthy have you ever
  been blogging for? you made blogging glance easy.
  The whole glance of your site is great, as neatly as
  the content material!

 48. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice,
  keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later.
  All the best

 49. Thanks for the marvelous posting! I genuinely enjoyed reading
  it, you can be a great author. I will be sure to bookmark your blog
  and definitely will come back sometime soon. I want to encourage you to
  continue your great writing, have a nice evening!

 50. After I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments
  are added- checkbox and now each time a comment is added I
  receive 4 emails with the same comment. There has to be an easy
  method you can remove me from that service? Thank you!

 51. Hi there great blog! Does running a blog like this take a
  lot of work? I’ve no understanding of programming however I had been hoping to start my own blog soon. Anyway,
  if you have any ideas or techniques for new blog owners please
  share. I understand this is off subject however I simply had to ask.
  Cheers!

 52. One more important part is that if you are a senior citizen,
  travel insurance for pensioners is something you must really contemplate.
  The elderly yyou are, the harder at risk you are for allowing something poor happen to you while in most foreign countries.
  If you are certainly not covered byy quite
  a few comprehensive insurance, you could have a number of
  serious troubles. Thankss forr sharing your ideas on this blog
  site.

 53. jasa website sekolah
  Website merupakan sebuah kumpulan halaman yang berisi informasi tertentu dan bisa diakses
  oleh banyak orang menggunakan internet. Website
  bisa dibuka dengan menuliskan URL atau domain website di browser seperti Mozilla Firefox
  Adapun manfaat website adalah sebagai berikut:
  1. Meningkatkan kredibilitas
  2. Memperkenalkan Profil Perusahaan
  3. Membangun Personal Branding
  4. Meningkatkan Kepercayaan Pelanggan
  5. Media Promosi dan Transaksi 24 Jam
  6. Memperkenalkan bisnis dan produk jauh lebih luas lagi
  Jasa Pembuatan Website
  Kami menerima jasa pembuatan website profesional. Kami yakin, dengan adanya website dapat membantu
  meingkatkan bisnis anda lebih baik lagi.
  Untuk layanan jasa kami meliputi pembuatan website company profile, ecommerce, blog, portal berita, properti, tour and travel dan catalog.
  Kami siap berdiskusi dengan Anda dan menampung ide untuk meningkatkan bisnis Anda.

  Saat ini kami telah melayani lebih dari 100
  jasa pembuatan website profesional di berbagai daerah di Indonesia.

 54. Its like you read my mind! You appear to know so much about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you could do
  with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is
  fantastic blog. A great read. I’ll certainly be back.

 55. I’ve been exploring for a little forr any high
  quality articles or weblog posts on this ind of house . Exploring inn Yaho I finally
  stumbled upon this website. Studying tbis info So i am glad to express that I’ve an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what I
  needed. I so much no doubt will make sure to do not forget this web site and provides it a look regularly.

  Trực tuyến cá độ bóng đá web site tỷ lệ cá cược

 56. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively useful and it has aided me out loads.

  I hope to contribute & aid different users like its helped me.
  Good job.

  my webpage … Tabureti

 57. Hi there! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
  Would yoou be interested in trading links or maybe guest writing a blo post or vice-versa?
  My blog covers a lot of the same subjects
  as yours and I believe we could greatly benefit from each other.
  If you might be interested feel free to shoot me an email.

  I look forward to hearing from you! Awesome blog by
  the way!

 58. Hey I am so grateful I found your weblog, I really found you by mistake,
  while I was researching on Askjeeve for something else, Regardless I am here
  now and would just like to say kudos for a incredible post and a all
  round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have
  time to look over it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do
  keep up the great job.

 59. I’m really impressed with your writing skiills as well as with the layoyt onn
  your weblog. Is this a paid theme or did you moddify it yourself?Either way
  keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this
  one today..

 60. I do believe all of the ideas you’ve presented to your post.

  They’re very convincing and can certainly work. Still, the posts are too quick for beginners.
  May just you please extend them a little from subsequent time?
  Thank you for the post.

 61. Wow that waas odd. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
  Grrrr… welkl I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say excellent blog!

 62. Pretty nice post. I simply stumbled upon your blog and
  wished to mention that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts.
  In any case I’ll be subscribing for your rss feed
  and I’m hoping you write once more soon!

 63. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your web site offered us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our whole
  community will be thankful to you.

  my site … tree cutting

 64. Hi there! This blog post could not be written much better!
  Looking through this post reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I am going to forward this article to him.
  Fairly certain he will have a very good read. Thank you for sharing!

 65. Just wish to say your article is as surprising. The clearness on your pot is just cool and i could think you are an expert on this subject.
  Well along with your permission allow me to seize your RSS feed to keep up to date with
  approaching post. Thanks one miplion and please keep up
  the enjoyable work.

 66. I like whzt you guys tend to be up too. This sort of clever work andd reporting!
  Keep up thhe goo works guys I’ve inhcorporated you
  guys to my own blogroll.
  Sports betting parimatch online web page Bet on a match

 67. I’d also like to mention that most of those who fid themselves with no hhealth insurance
  can be students, self-employed and peope who are jobless.
  More than half in the uninsured are under the age of Thirty five.
  They do not come to feel they are requiring health insurance beccause they are young and healthy.
  Its income is generally spent on houses, food, as well as
  entertainment. Most people that do represent
  the working class either complete or part time are not
  offered insurance via their work so they get along without
  as a result of rising expense of health insurance in the United States.

  Thanks for the thoughts yoou discuss through this blog.

 68. Hey there! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my good old room mate!
  He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him.
  Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 69. Thanks for the good writeup. It in reality used to be a amusement account
  it. Glance advanced to far brought agreeable from you! However, how can we keep in touch?

 70. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type
  on a variety of websites for about a year and am
  worried about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a
  way I can import all my wordpress content into it? Any help
  would be really appreciated!

 71. Unquestionably believe that which you said. Your favorite
  reason appeared to be on the net the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people think about worries that
  they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having
  side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

 72. I don’t know if it’s just me or if everybody else experiencing issues with your blog.
  It seems like some of the text in your posts are running off the screen. Can somebody else
  please provide feedback and let me know if this is happening to them too?
  This could be a issue with my internet browser because I’ve had this
  happen previously. Cheers

 73. I think that is among the mostt vitgal info for me. Andd i’m satisfied reading your article.

  But wanna observatkon on few basic things, The website
  taste is great, the articles is really nice : D.
  Good activity, cheers
  web site

 74. After I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added-
  checkbox and from now on every time a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment.
  Perhaps there is a way you are able to remove me
  from that service? Thank you!

 75. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is magnificent blog.
  An excellent read. I’ll certainly be back.

 76. I was wondering if you ever thought of changing the page layout of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could
  a little more in the way of content so people could connect with it better.

  Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

 77. Definitely believe that which you stated.
  Your favorite justification appeared to be on the net the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top as well as defined out
  the whole thing without having side-effects , people could take a signal.

  Will likely be back to get more. Thanks

 78. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I
  could add to my blog that automatically tweet
  my newest twitter updates. I’ve been looking for a
  plug-in like this for quite some time and was hoping maybe
  you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly
  enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 79. Thank you for the good writeup. It actually used to be a amusement account it.
  Glance advanced to more introduced agreeable from you!
  By the way, how can we communicate?

 80. เผยแพร่ผลงานทางวิชาการ
  เผยแพร่ผลงานทางวิชาการ
  เผยแพร่ผลงานทางวิชาการ
  แพร่ ผลงาน ทาง วิชาการ
  แพร่ ผลงาน ทาง วิชาการ
  แพร่ ผลงาน ทาง วิชาการ แพร่ ผลงาน ทาง วิชาการ แพร่ ผลงาน ทาง
  วิชาการ แพร่ ผลงาน ทาง วิชาการ แพร่ ผลงาน ทาง วิชาการ แพร่
  ผลงาน ทาง วิชาการ แพร่ ผลงาน ทาง
  วิชาการ แพร่ ผลงาน
  ทาง วิชาการ แพร่ ผลงาน
  ทาง วิชาการ แพร่ ผลงาน ทาง
  วิชาการ แพร่ ผลงาน ทาง วิชาการ

 81. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed
  account your blog posts. Any way I’ll be subscribing
  to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 82. Hey there, You’ve done an excellent job. I will definitely digg it and personally recommend to
  mmy friends. I’m sure they will be benefited fro this web site.

 83. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend?

  I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

 84. Hi there! This post could not be written any better!

  Reading this post reminds me of my previous room mate! He always
  kept talking about this. I will forward this page to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

 85. Great website you have here but I was curious about
  if you knew of any discussion boards that cover the same topics
  discussed in this article? I’d really like to be a part of community where I can get
  responses from other knowledgeable individuals that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.

  Thanks a lot!

 86. At this time it sounds like Expression Engine is the preferred blogging platform out there right
  now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 87. I like the valuable information you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and test again here frequently.
  I’m relatively certain I’ll learn lots of new stuff right right here!
  Good luck for the next!

 88. Hi there I am so happy I found your webpage, I
  really found you by error, while I was browsing on Digg for something else, Anyways I
  am here now and would just like to say many thanks for a incredible post and a all round thrilling
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over
  it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read a lot more,
  Please do keep up the fantastic job.

 89. Hi there very nice web site!! Man .. Excellent ..

  Wonderful .. I will bookmark your blog and take the feeds additionally?
  I’m glad to search out a lot of helpful info right here in the submit, we’d like work out extra techniques on this regard, thanks
  for sharing. . . . . .

 90. Hi there, I discovered your blog by way of Google at the same time as looking for a related matter, your web site came
  up, it looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, just turned into aware of your blog via Google, and located that it’s truly informative.
  I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful in the
  event you continue this in future. A lot of
  other folks can be benefited from your writing.

  Cheers!

 91. It is the best time to make some plans for the future and it
  is time to be happy. I’ve read this put up and if I may
  just I want to recommend you few fascinating things or advice.
  Maybe you can write subsequent articles relating to this article.
  I want to read more issues about it!

 92. I am not positive where you are getting your information, but
  great topic. I needs to spend a while studying much more
  or figuring out more. Thank you for wonderful info I used
  to be searching for this information for my mission.

 93. Hi there, just became alert to your blog through Google, and
  found that it is really informative. I’m gonna watch out
  for brussels. I will be grateful if you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 94. I’m truly enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much
  more enjoyable for me to come here and visit more often. Did
  you hire out a designer to create your theme? Outstanding work!

 95. Today, I went to the beach front with my kids.
  I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and
  said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.

  There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go
  back! LoL I know this is entirely off topic but I had
  to tell someone!

 96. You really make it appear really easy together with
  your presentation however I to find this topic to be actually
  one thing that I believe I might never understand.
  It sort of feels too complex and extremely large for me.
  I am taking a look ahead in your next post, I will attempt to get
  the hold of it!

 97. Greetings from Florida! I’m bored to death at work so I
  decided to check out your website on my iphone during lunch break.
  I enjoy the information you present here and can’t wait to take a look when I
  get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my cell phone
  .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, great blog!

 98. My spouse and I stumbled over here from a different web page and thought
  I might as well check things out. I like what I see so now i am following you.
  Look forward to checking out your web page repeatedly.

 99. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter
  to be actually something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward
  for your next post, I will try to get the hang of
  it!

 100. Hi, Neat post. There’s a problem with your web site in internet
  explorer, may check this? IE nonetheless is the marketplace
  chief and a good element of other folks will omit your
  excellent writing due to this problem.

 101. Good day I am so delighted I found your webpage, I really
  found you by accident, while I was researching on Aol for something else, Regardless I
  am here now and would just like to say thank you for a remarkable post and a
  all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all
  at the minute but I have saved it and also included your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the great b.

  Visit my webpage :: mp3s – Lou,

 102. เมื่อมีเทคนิคดีๆพวกเราก็ต้องการแบ่งปัน เพื่อผู้เล่นที่เป็นพวกได้ได้โอกาสชนะ เกมบาคาร่า 99% เพียงเป็นพวกก็ได้วิธีการเล่นที่โคตรทุจริตไปแล้ว
  วันนี้เราจะมาบอก 4 แนวทางคร่าวๆเทคนิคแรกที่เราจะมาแนะนำเลยคือ พวกเราต้องรู้จักกันก่อนว่า บาคาร่า มันเล่นยังไง แล้วกรรมวิธีเล่นมันมีแบบไหนบ้างใน เกมบาคาร่า
  เขามีอะไรให้เราได้เลือกเล่นบ้าง นี่เป็นข้อมูลเบื้องต้นที่ทุกคนที่ปรารถนา
  เล่นบาคาร่า จำเป็นต้องศึกษามาก่อนอปิ้งก็ดีแล้วพื้นฐานจึงจะสามารถเริ่ม เล่นบาคาร่า
  ได้อย่างมีคุณภาพ เทคนิคที่สอง ให้เริ่มเล่นด้วยทุนตั้งต้อนที่น้อยๆไว้ก่อน ไม่ควรนำทุนจำนวนมากมาลองเล่นตั้งแต่ครั้งแรกที่เล่น เพราะการที่เรายังเล่นไม่เป็นแล้วมาทุ่มทุนเล่นไปเลยตั้งแต่ทีแรกมันสามารถทำให้เราเสียทุนไปได้เลยฟรีๆเพราะเหตุว่าอย่างงั้นเราจึงควรเริ่มเล่นคราวแรกด้วยทุนน้อยๆแนวทางลำดับที่สาม เก็บประสบการณ์การเล่นจากการเล่นช่วงแรกๆให้ได้มากที่สุดพยายามจำลายไพ่แต่ละลายที่ได้ออกมาให้ได้ แล้วเวลาพวกเราจำ เค้าไพ่บาคาร่า ได้หมดแล้วครั้งนี้เวลาเล่น
  พวกเราจะสามารถเดาทางของไพ่ได้อย่างแม่นยำแน่นอน แนวทางลำดับที่สี่ เรียนรู้ทุกบทที่พวกเราได้สอนไปให้เข้าใจแล้วเล่นอย่างมีสติสัมปชัญญะ เล่นแบบกำหนดจุดมุ่งหมาย รายวัน รายเดือน อย่าเล่นแบบเซียนพนัน ให้เก็บสะสมรางวัลน้อยๆไปเรื่อยแล้วหลังจากนั้นรางวัลน้อยๆที่พวกเราสะสมมาตั้งแต่แรกจะเปลี่ยนเป็นเงินก้อนโตในอนาคตได้ แนวทางเอาชนะบาคาร่า
  แนวทางการเล่นบาคาร่าแบบเซียน สูตรบาคาร่าฟรีหมายถึงสูตรที่จะช่วยให้นักพนันสามารถเล่น บาคาร่า
  ได้ง่ายมากยิ่งขึ้น
  แล้วก็เป็นสูตรที่ผลิตขึ้นมาด้วยระบบ AI ซึ่งสามารถวิเคราะห์ผลของ เกมบาคาร่า ในแต่ละตาได้อย่างแม่นยำ

 103. Excellent blog here! Also your web site loads up very fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate
  link to your host? I wish my web site loaded up as fast as
  yours lol

 104. Hello there, I do think your site could possibly be having browser compatibility problems.
  When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it’s got some overlapping issues.

  I merely wanted to provide you with a quick heads up! Other than that,
  fantastic blog!

 105. Wonderful site you have here but I was curious about
  if you knew of any forums that cover the same topics talked
  about here? I’d really love to be a part of community where I can get feedback from other experienced
  individuals that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.

  Kudos!

 106. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and
  now each time a comment is added I get four e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service? Many thanks!

 107. Greetings I am so thrilled I found your webpage, I really found you by mistake,
  while I was researching on Yahoo for something
  else, Nonetheless I am here now and would just like to say kudos for a remarkable post and a all round
  exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have bookmarked it
  and also included your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read more, Please do keep up the superb jo.

 108. Greetings from Idaho! I’m bored at work so I decided to browse
  your site on my iphone during lunch break. I love the knowledge
  you present here and can’t wait to take a look
  when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my cell
  phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, good
  site!

 109. I’m not sure exactly why but this website is loading very slow for me.

  Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 110. I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody
  else know such detailed about my trouble. You are incredible!

  Thanks!

 111. With havin so much content and articles do you ever
  run into any problems of plagorism or copyright violation? My site has a lot of exclusive content
  I’ve either written myself or outsourced but it appears a
  lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do
  you know any ways to help protect against content from being ripped off?

  I’d genuinely appreciate it.

 112. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog
  and was curious what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would
  cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100% certain. Any suggestions or advice
  would be greatly appreciated. Appreciate it

 113. Hey! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog
  post or vice-versa? My website goes over a lot of the same
  topics as yours and I think we could greatly benefit from each other.
  If you might be interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!

 114. I do accept as true with all of the concepts you have offered to your post.
  They are very convincing and can definitely work.

  Still, the posts are very short for beginners. Could you
  please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 115. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a weblog website?

  The account helped me a appropriate deal. I have been tiny
  bit acquainted of this your broadcast provided vivid transparent idea

 116. Hey would you mind stating which blog platform you’re working with?

  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m
  having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking
  for something completely unique.
  P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 117. Hello there, just became aware of your blog through Google,
  and found that it is truly informative. I’m gonna watch out for brussels.
  I’ll be grateful if you continue this in future.

  Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

  Also visit my webpage; visit (Diane)

 118. Hey there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and
  starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided
  us beneficial information to work on. You have done a marvellous
  job!

 119. Hi there! I know this is kinda off topic however I’d figured
  I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
  My blog covers a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit
  from each other. If you might be interested feel free to shoot me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!

 120. I don’t even know the way I stopped up here, but I thought this submit was good.
  I do not recognize who you are however certainly you are going to a famous blogger if
  you happen to aren’t already. Cheers!

 121. Ahaa, its fastidious dialogue on the topic of this
  paragraph here at this weblog, I have read all that, so at
  this time me also commenting at this place.

 122. you are rerally a good webmaster. The site loading speed is amazing.

  It seems that you’re doingg any unique trick.
  Also, The contents are masterpiece. you’ve done a excellent jjob on this topic!

 123. While online adult websites and casinos are making changes to their adult home
  entertainment offerings, there is still one location where you can discover whole
  lots of variety as well as several of the most effective allure as well
  as visual excitement – chaturbate. With chaturbate
  women web cams, you can experience the sensual beauty of watching 2
  lovely females having an impressive time while you are
  cooped in your room. You can really obtain a feeling
  for what it like to be with them, if you are not component of this world,
  then you will obtain a genuine feeling of it by viewing
  them as well as exactly how well you are able to take it.
  This is an opportunity to see exactly what it resembles
  to be component of the chaturbate scene and also to experience
  something a little bit different than what is offered by typical grown-up websites as
  well as on-line gambling establishments .

  Because of the high quality video cameras that they use,
  the chaturbate Asian female webcam shows are some of
  the best you will certainly see. They are also several of the
  most honest you will certainly ever before witness, as well
  as they provide several of the deepest as well as wildest moments you will certainly ever
  see on a web cam. The majority of the individuals that utilize these
  free webcams do not recognize they are being recorded, so there is no worry with there being
  awkward or private minutes revealed on these cost-free webcams.
  There are times when the cams are concealed that you can never see this, but they are always
  secured with safety glasses for your protection. In addition to
  the intimacy that you will certainly receive from watching 2
  lovely ladies take each various other’s
  clothes off and reverse to admire themselves in the
  complete size of their nudity, you will certainly also obtain to see them do some fetish and
  filthy talk in Spanish, which is a very enjoyable language to recognize when you are in a enjoyable chatroom.

  If you belong to the chaturbate community, you would certainly be pleased to understand that the participants’
  online forum teems with attractive times you
  could try out in the privacy of your own house.
  You would have the ability to share tales as well as go over means
  to discover the globe of chaturbate with new close friends from throughout the world.
  You would additionally have the ability to obtain complimentary presents as a participant of the
  chaturbate area including cameras, chaturbate tokens,
  and also even complimentary burn out of
  burn out that would aid in achieving the wildest as well as most speculative
  climaxes you have ever had in your life.

 124. Hello there! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my good old room
  mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him.
  Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 125. I am no longer positive where you’re getting your info, but great topic.
  I must spend a while studying much more or understanding more.

  Thanks for fantastic information I was on the lookout for
  this info for my mission.

 126. Hi! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of
  my old room mate! He always kept talking about this.
  I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read.

  Many thanks for sharing!

 127. My brother recommended I might like this website. He was entirely right.
  This post actually made my day. You can not imagine simply how much
  time I had spent for this info! Thanks!

 128. I must get across my gratitude forr your kind-heartedness for persons who really want
  help on the question. Your personal commktment to gestting the solution around appears to
  be extremely functional and has regularly enabled guys and women like me to
  realize their aims. Your own valuable publication means this much tto me and especially to my peers.

  Thank you; from evertone of us.

 129. Whats up very cool blog!! Guy .. Excellent ..
  Superb .. I’ll bookmark your blog and take the feeds
  additionally? I am glad to seek out so many useful info right here in the submit,
  we need work out more strategies in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 130. Wow, incredible blog layout! How lengthy have you ever been running a blog for?
  you make blogging glance easy. The overall look
  of your web site is great, as smartly as the content material!

 131. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely useful and it has helped
  me out loads. I am hoping to give a contribution & assist
  other customers like its aided me. Great job.

 132. I haven’t checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the lasst ffew posts are good quality so I guess I will addd you
  back to my everyday bloglist. You deserve iit my friend :
  )

 133. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added
  I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service?
  Appreciate it!

 134. Good day I am so happy I found your website, I really found you by mistake, while I was browsing on Digg for something else, Regardless I am here
  now and would just like to say cheers for a incredible post and a all round entertaining blog
  (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have book-marked it and
  also added in your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read much more, Please do keep up the fantastic job.

 135. I blog frequently and I seriously thank you for your information. The article has truly peaked my interest.

  I will take a note of your website and keep checking for new information about once a
  week. I subscribed to your RSS feed too.

 136. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has aided me out loads.
  I’m hoping to contribute & help other customers like its
  helped me. Good job.

 137. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely great.
  I actually like what you have acquired here,
  certainly like what you’re stating and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still care for to keep it wise.

  I can not wait to read much more from you. This is actually
  a tremendous site.

 138. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you could do
  with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is magnificent blog.
  A great read. I’ll definitely be back.

 139. I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all
  webmasters and bloggers made good content as you did, the web will
  be much more useful than ever before.

 140. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
  My site has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it appears a lot of it is popping
  it up all over the internet without my permission. Do you know any techniques to help stop content from being ripped off?
  I’d definitely appreciate it.

 141. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the
  following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 142. I’m curious to find out what blog platform you have been utilizing?
  I’m experiencing some small security issues with my latest
  blog and I’d like to find something more safeguarded.
  Do you have any suggestions?

 143. Can I simply say what a comfort to find someone that genuinely knows
  what they are talking about on the web. You certainly know how to bring an issue to light and make it important.
  A lot more people ought to read this and understand this side of your story.
  I was surprised you are not more popular since you most certainly have
  the gift.

 144. I relish, lead to I discovered just what I was having a look for.
  You’ve ended my four day long hunt! God Bless
  you man. Have a great day. Bye

 145. Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you
  I really enjoy reading through your articles.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over
  the same topics? Appreciate it!

 146. I’ve learned result-oriented things through the blog post.
  Onne other thin to I have seen is that typically, FSBO sellers will probably reject you actually.

  Remember, they’d prefer to not uuse your solutions.
  But iif an individual maintain a steady, professional romance, offering support and keeping contact for around four to five weeks, you will usually be capable to wiin a meeting.
  From there, a house listing follows. Thanks
  a lot

 147. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or
  something. I think that you can do with some pics to drive the message home
  a bit, but other than that, this is excellent blog.
  A great read. I will certainly be back.

 148. Hello my loved one! I want to say that this
  article is awesome, great written and include
  almost all vital infos. I would like to look extra posts like this .

 149. I have been surfing online more than three hours
  today, yeet I never found any interesting arfticle like
  yours. It is pretty worth enough for me. In myy
  opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be a loot more useful than ever before.

 150. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.

  Your website provided us with valuable info to work on. You’ve done
  an impressive job and our entire community will be grateful to you.

 151. Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading through
  your blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects?
  Thanks for your time!

 152. Its like you learn my thoughts! You seem to understand a lot approximately this, like you wrote the ebook in it or something.
  I feel that you simply could do with some % to power
  the message house a little bit, but other than that, this is great blog.
  A great read. I will certainly be back.

 153. An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleague who had been conducting a
  little research on this. And he actually ordered me breakfast
  due to the fact that I stumbled upon it for him… lol.
  So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time
  to discuss this issue here on your website.

 154. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your
  situation; many of us have developed some nice practices and we are looking to trade methods with others, why not shoot me
  an email if interested.

 155. Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put
  the shell to her ear and screamed. There was a
  hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back!
  LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 156. Hiya very nice website!! Guy .. Beautiful ..
  Wonderful .. I will bookmark your website and take the feeds also?
  I am satisfied to search out so many useful info here in the put up,
  we’d like develop more techniques on this regard,
  thanks for sharing. . . . . .

 157. Howdy I am so delighted I found your blog page,
  I really found you by mistake, while I was browsing on Yahoo for something else, Nonetheless I
  am here now and would just like to say thank you for a incredible post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don?t have time to browse it all at the minute but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please
  do keep up the great work.

 158. Howdy I am so happy I found your blog, I really found you by accident, while I
  was searching on Yahoo for something else, Anyhow
  I am here now and would just like to say kudos for a remarkable post and a all round
  exciting blog (I also love the theme/design), I don?t have time to go through
  it all at the moment but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read much more, Please do keep up the awesome b.

 159. Thanks for ones marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you might
  be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and
  will eventually come back down the road. I want to encourage continue your great work, have a nice day!

 160. Greetings! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
  My blog discusses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other.

  If you happen to be interested feel free to send me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

 161. Excellent beat ! I would like to apprentice even as you amend your
  website, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a applicable deal.
  I were tiny bit acquainted of this your broadcast provided brilliant transparent
  idea

 162. I am not sure where you are getting your info, but good topic.

  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for wonderful info I was looking for this information for my
  mission.

 163. Greetings from Colorado! I’m bored at work so I decided to check
  out your site on my iphone during lunch break. I love the information you provide here and can’t wait
  to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, awesome site!

 164. Wow, fantastic weblog structure! How long have you been blogging for?
  you made blogging glance easy. The entire look of
  your website is magnificent, as neatly as the content material!

 165. Unquestionably imagine that that you stated.
  Your favorite justification seemed to be at the internet the simplest thing
  to remember of. I say to you, I definitely get annoyed whilst other people
  think about concerns that they just do not know about.

  You managed to hit the nail upon the top
  and also outlined out the entire thing without having side-effects
  , folks could take a signal. Will probably be back to
  get more. Thanks!

 166. I am in fact delighted to read this website posts which includes tons of helpful facts, thanks
  for providing these information.

  Essay on relationship between ownership and sense of self
  in thesis figures and tables are included in appendix
  how to write a conclusion for a rhetorical analysis essay,
  essay on relationship between ownership and sense of self
  easy research paper topics for american history
  essay on relationship between ownership and sense of self
  essay on relationship between ownership and sense of self
  how to write a conclusion for a rhetorical analysis essay
  easy research paper topics for american history
  how to write a conclusion for a rhetorical analysis essay
  essay on corruption in 2000 words

 167. Hey! I realize this is kind of off-topic but I needed to ask.
  Does building a well-established website such as yours require
  a lot of work? I am completely new to writing a blog however I do write in my journal on a daily
  basis. I’d like to start a blog so I can share my experience and feelings online.
  Please let me know if you have any kind of ideas or tips for brand new aspiring bloggers.

  Thankyou!

 168. Hello there, I found your blog by the use of
  Google at the same time as looking for a comparable subject, your web site got
  here up, it seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 169. Excellent post. I absolutely appreciate this site. Thanks!

  Pcz wz
  wydzial zarzadzania pcz
  wydzial zarzadzania pcz
  politechnika częstochowska wydział zarządzania
  politechnika częstochowska wydział zarządzania

 170. I do not know if it’s just me or if everyone else encountering problems with
  your website. It appears as if some of the text
  on your posts are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this
  is happening to them as well? This could be a problem with my browser because I’ve had this
  happen before. Appreciate it

 171. I wanted to check up and let you know how great I appreciated discovering your web blog
  today. I’d personally consider it a honor to work at my company and be able
  to utilize the tips discussed on your web site and also be involved in visitors’ remarks like this.
  Should a position regarding guest article writer become on offer at your end, you should
  let me know.

 172. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the net the
  easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that
  they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

  Take a look at my webpage: ivermectin tablets

 173. Thanks for the good writeup. It in reality used to
  be a entertainment account it. Glance complicated to far added agreeable from you!
  However, how can we be in contact?

 174. Системные расстановки. Глубинные системные расстановки Духовные расстановки.
  Метод семейных расстановок по Берту Хеллингеру.
  Системно-феноменологическая психотерапия.
  Системные расстановки. Организационные расстановки.

 175. I am not certain the place you are getting your information, however great topic.
  I must spend some time studying more or figuring out more.
  Thanks for excellent info I used to be searching for this info for my
  mission.

 176. I must show thanks to this writer just for bailing me out of
  this type of scenario. As a result of searching throughout the online world and seeing concepts which are not pleasant, I believed my entire life
  was gone. Existing without the solutions to the issues you’ve sorted out through your good article content is a critical case, and ones which
  could have adversely damaged my entire career if I had
  not noticed your website. Your mastery and kindness in handling a
  lot of stuff was very helpful. I don’t know what I would have
  done if I hadn’t encountered such a solution like this.
  I can at this time relish my future. Thank
  you very much for your high quality and sensible guide. I will
  not hesitate to propose the sites to any individual
  who requires tips about this matter.

 177. Aw, this was an incredibly nice post. Spending some time and actual effort to make a really good article?

  but what can I say? I put things off a whole lot and never seem to get anything done.

 178. You’ve made some really good points there. I looked on the web
  for more information about the issue and found most people will go along with your views
  on this site.

 179. I have to show some appreciation to the writer for bailing
  me out of this type of problem. Right after scouting through the the web and finding advice which
  are not beneficial, I assumed my life was well over.
  Existing minus the approaches to the issues you have resolved through this guide is a critical case, as well
  as those which could have in a negative way affected my career if I had not noticed your blog post.

  Your personal natural talent and kindness in taking care of everything was invaluable.
  I don’t know what I would’ve done if I hadn’t discovered such a point like this.
  I can also at this time look forward to my future. Thanks
  for your time very much for this professional and results-oriented guide.

  I will not think twice to endorse your site to any person who should have counselling about this situation.

 180. Thanks for sharing superb informations. Your site is very cool.
  I’m impressed by the details that you’ve on this web site.

  It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles.
  You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all
  over the place and just could not come across. What a great web-site.

 181. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to
  and you are just extremely excellent. I actually like what you
  have acquired here, really like what you are stating
  and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible.
  I can’t wait to read much more from you. This is actually a great site.

 182. This page certainly has all of the info I needed concerning
  this subject and didn’t know who to ask.
  ถอนเงินจาก skrill website
  กราฟแท่งเทียน

 183. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it but,
  I’d like to shoot you an email. I’ve got some suggestions for
  your blog you might be interested in hearing. Either way,
  great site and I look forward to seeing it improve over time.

 184. Whats up very nice blog!! Guy .. Excellent .. Superb ..
  I will bookmark your website and take the feeds also?I am glad to
  find numerous useful information right here in the
  publish, we need develop extra techniques in this regard, thanks for sharing.

 185. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for
  you? Plz answer back as I’m looking to create my own blog
  and would like to find out where u got this from.
  many thanks

 186. Hello there! I simply wish to offer you a big thumbs up for your excellent information you have here on this post.

  I’ll be returning to your site for more soon.

 187. My developer is trying to persuade me to move to .net
  from PHP. I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress
  on a number of websites for about a year and am concerned about switching
  to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!

 188. It’s actually very complicated in this busy life to listen news on TV, thus I just use world wide web for that purpose, and obtain the most recent information.

 189. Hey outstanding blog! Does running a blog such as this require
  a massive amount work? I have absolutely no understanding
  of coding however I had been hoping to start my own blog in the near future.
  Anyway, if you have any ideas or techniques for new blog owners please share.
  I know this is off subject but I simply wanted to ask.
  Appreciate it!

 190. Thanks for the thoughts you discuss through this web site.
  In addition, many young women who seem to become pregnant usually do not even aim
  to get health insurance coveraage because they are fill of
  fearfulness they would not qualify. Although a few states at thks point require
  insurers ggive coverage no matter what abiut the pre-existing conditions.
  Rates on most off these guaranteed plans are usually higher, but when thinking about the high cost of health care
  it may be your safr routee to take to protect
  one’s financial future.

 191. I’m not certain the place you’re getting your information,
  however good topic. I needs to spend a while studying
  much more or figuring out more. Thank you for fantastic
  info I was searching for this information for my mission.

 192. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic
  to be really something which I think I would never
  understand. It seems too complicated and extremely broad for me.

  I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 193. Howdy! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.

  Is it difficult to set up your own blog? I’m not very
  techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about setting up my own but I’m
  not sure where to start. Do you have any tips or suggestions?
  Appreciate it

 194. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely helpful information specifically the last part 🙂 I care for such information a lot.
  I was seeking this certain information for a very long time.

  Thank you and good luck.

 195. Thx foor your post. I’d really like to comment that the
  tariff of car insurance varies widely from onee insurance plan to another, given that there are so many different issues whkch give rise to the overall cost.

  Onne example is, the model and make of the vehicle will have aan enormous
  bearing on the price. A reliable old family carr or truck will have a
  more econoical premium than a flashy performance car.

 196. Hello would you mind letting me know which hosting company
  you’re using? I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must
  say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good
  hosting provider at a honest price? Cheers, I appreciate it!

 197. This design is spectacular! You definitely know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really enjoyed what you had to say, and more
  than that, how you presented it. Too cool!

 198. I’m pretty pleased to find this site. I want to to thank you for ones
  time due to this fantastic read!! I definitely enjoyed
  every little bit of it and I have you saved as a favorite to check out new stuff on your web site.

 199. each time i used to read smaller articles or reviews which also clear their motive, and that is also happening with this article which I am reading here.

  인형에 대한 이진 옵션 website 이진 평가

 200. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s
  tryiong none the less. I’ve been using Movable-type
  on a number of websites for about a year and am anxious about switching to another platform.
  I have heard good things about blogengine.net. Is
  there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any help would be really appreciated!

 201. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site.
  I am hoping to view the same high-grade content by you in the future as well.
  In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own website now
  😉

 202. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo
  News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thanks

 203. I annd also mmy pals have been studying the nice helpful tips llocated on your website while suddenly gott a
  horrible suspicion I had not thanked you for them.
  These boys became thrilled to study all of them and have nnow unquestionably been making the most of those things.
  I appreciate you for really being so kind and theen for deciding on some terrific guides most people arre really desirous to be
  informed on. My personal sincere regret for not expressing appreciation tto you
  sooner.

 204. Hello there! This article could not be written much better!
  Reading through this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept preaching about this. I will forward this post to him.
  Fairly certain he will have a good read. I appreciate you for sharing!

 205. Thanks for your post. I have always seen that the mqjority oof people are
  wanting to lose weight because they wish to show up slim along with attractive.
  On the othr hand, they do not often realize that there are
  more benefits for losing weight additionally. Dooctors clawim that obese people
  are afflicted with a variety off illnesses that can be perfectely attributed too
  their own excess weight. The great thing is that people wwho sadly are overweight plus suffering from several diseases can help to eliminate the severity
  of their own illnesses though losing weight. It’s possible
  to see a gradual but marked improvement in health
  as soon as even a moderate amont of fat loss is attained.